Enighet i lønnsoppgjøret 2024 mellom Onrail og NLF

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Det er enighet mellom Onrail og NLF i tariffoppgjøret 2024 med virkning fra 1. april. Partene kom ikke til enighet ved de avtalte forhandlingene og oppgjøret ble meldt inn til mekling. Mekling var avtalt onsdag 18. september. Det ble likevel en løsning etter dialog mellom partene 17. september.

Det ble enighet om følgende løsning:

  • Grunnlønn for lokomotivfører økes med kr. 2550,- pr måned.
  • Grunnlønn for lokomotivfører under grunnutdanning økes med kr. 1700,- pr måned
  • Til pkt. 11.1 i overenskomsten, Lønn ved rett til syke-, svangerskaps-, foreldre-, eller adopsjonspenger, amming eller omsorg for barn fjernes begrensningen om 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) iht. folketrygdlovens bestemmelser. Det vil si at det utbetales full lønn inkludert alle tillegg.
  • Til pkt. 5.6 i overenskomsten, ved passreise reserveres det plass på høyeste standard (hvilestol eller singel sovekupe)
  • Til pkt. 11.2 i overenskomsten om lønn under militærtjeneste gjelder også plikttjeneste i sivilforsvaret
  • Partene vil i perioden vurdere nivået på innskuddspensjonsordningen
  • Partene har som mål at det etableres en forsikringsordning ved tap av helsegodkjenning (loss of license).  Partene vil samarbeide om å avklare et forslag innen 1. januar 2025. Blir ikke partene enige, vil en slik forsikringsordning være tema ved mellomoppgjøret 2025.
  • Ved eventuelt bruk av mannskapsvogn i godstog skal det inngås en særavtale som regulerer bruk av mannskapsvogn. En slik avtale følger overenskomstperioden. Avlønningen består av en mix av ordinær lønn (togkjøring), oppholdsbetaling (hvile) og døgndiett iht. statens satser (søvn) Standard for en slik mannskapsvogn avtales mellom partene. Dersom Onrail innfører mannskapsvogn, er utgangspunktet fasiliteter som egen sovekupe, lukket WC-løsning og dusj. Dersom dusj ikke er teknisk eller økonomisk forsvarlig ved ombygging til mannskapsvogn, vil Onrail tilby dusjmulighet på endestasjonen.
  • Grenseoverskridende tog bemannes av fast ansatte lokomotivførere i Onrail. Unntak kan avtales mellom partene under forutsetning av at pkt. 17 og pkt. 18 i overenskomsten legges til grunn for en slik avtale.
  • Til pkt. 5.10.1 i overenskomsten om ukefridag endres til: Arbeidstaker skal i gjennomsnitt ha en gang ukentlig ha en sammenhengende fritid (ukefridag) på minst 36 timer, og slik at det alltid inngår et helt kalenderdøgn. Ukefridagen skal tiltres senest kl. 17:00 eller tidligere dagen før og vare til kl. 06:00 dagen etter. Slike fridager skal så langt mulig legges til søndager, og i gjennomsnitt minst annenhver søndag.
  • Ved ikke-planlagt nedetid på infrastruktur, kan arbeidstaker gis fri mot å jobbe fritiden inn igjen etter gjenåpning som et alternativ til permitteringer i henhold til bestemmelsene ved permitteringer. Ordningen har en begrensning på 14 dager, og forutsetter enighet med den enkelte lokomotivfører.
  • Det er gjort endringer av tekst i overenskomsten i henhold til vedlegg

Resultatet skal ut til uravstemning og i den forbindelse blir det utarbeidet informasjon til medlemmene i Onrail om lønnsoppgjøret. Frist for uravstemning blir 1. oktober