Kampen for tariffavtalene

FacebooktwittermailFacebooktwittermail
Rolf Ringdal

For et ethvert fagforbund er kampen for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår helt avgjørende. Lønns- og arbeidsvilkår er regulert i overenskomster mellom arbeidsgiverne og fagorganiserte som har organisert seg i fagforbund. NLF har i dag makt og innflytelse over våre overenskomster gjennom vårt medlemskap i LO.

Fra 2002 har majoriteten av togselskapene og bedrifter som har ansatt lokomotivførere tilhørt arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Innad i LO har tariffavtalene vært organisert gjennom LO Stat, hvor NLF har ansvaret for våre overenskomster. Samtidig er det bygd opp en sterk kompetanse i LO Stat, som vi nyter godt av.

LO har over en tid utredet hvordan av forhandlingene av tariffavtalene i Staten, Spekter og Kommune skal organiseres. Bakgrunnen er vedtak på LO Kongressen, og hensikten skal ha vært å rekruttere flere medlemmer, og styrke LO blant fagorganiserte med høyere utdanning.

I begynnelsen av september la en arbeidsgruppe fram sine standpunkter for LO-sekretariatet. Flertallet i arbeidsgruppa konkluderte med å fortsette dagens organisering, men aktivt endre svakheter i dagens modell, og styrke de forskjellige forbundenes innflytelse.

Likevel sørget LO-ledelsen, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, med støtte av Fellesforbundet, for at arbeidsgruppas flertall ble overkjørt i et vedtak hvor organiseringen tariffarbeidet i Spekter tas ut av LO Stat, og overføres til LO sentralt. Mandatet for arbeidsgruppa er knapt berørt i innstillingen.

Vi mener at en slik omorganisering vil kunne svekke NLFs og våre medlemmers innflytelse og makt over våre egne overenskomster. Spesielt når en ser at store forbund er villig til å overkjøre små og mellomstore forbund innad i LO. Når de samme store organisasjonene snakker om harmoniseringer av overenskomster er det all grunn til bekymring. LO vil ikke kunnes styrkes ved å «samles i bunn». Solidaritet og samhold innen fagbevegelsen kan aldri bety en svekkelse av det enkelte fagforbund.

De aller fleste forbunda mener en splittelse av LO Stat også vil svekke LO i Staten. Organisering av tariffarbeidet i LO har også betydning for økonomien til forbundene, uten at dette er beskrevet i det som nå er vedtatt. Ikke minst kan viktig kompetanse i tariffarbeidet gå tapt.

Vår kampstyrke består av at det er våre medlemmer som foreslår krav til tariffoppgjørene og at det er NLF som fører og deltar i forhandlingene, med tillitsvalgte ansatt i den enkelte virksomhet. NLF er godt organisert, og har LOs høyeste organisasjonsgrad og vil aldri akseptere at våre medlemmers innflytelse og makt over lønns- og arbeidsvilkår svekkes.